Je eigen vaatwasser in een IKEA keuken?

Stel; je hebt besloten om een IKEA keuken te kopen, loopt in de IKEA en de verkoopster verteld dat je Siemens vaatwasser niet in een IKEA keuken past. Alle apparatuur is 1-op-1 in een IKEA keuken te plaatsen behalve de vaatwasser levert een probleem op omdat de deur niet volledig geopend kan worden. Je wordt dus gedwongen om een IKEA vaatwasser aan te schaffen. Een andere optie is om een stuk van je keukenfront af te zagen. Hiermee verpest je gelijk de mooie uitstraling van je nieuwe keuken. Een andere optie is om de vaatwasser lager te plaatsen en een gat in de plint te zagen. Ook dit is lelijk en in de meeste gevallen niet eens mogelijk. Als laatste optie kun je een XXL vaatwasser kopen, hier betaal je alleen wel “het dubbele” voor en je krijgt een kwalitatief mindere machine ten opzichte van een normale vaatwasser.

Ook ik liep tegen de bovenstaande problemen aan. Ik heb een oplossing bedacht die ook jou kan helpen!

Rob Tangenberg, bedenker adapt-r

Rob Tangenberg, bedenker adapt-r

Het begin van de adapt-r

Zoals vele andere producten om ons heen, is de adapt-r ontstaan naar aanleiding van een probleem. In 2015 kocht ik, Rob Tangenberg, een Ikea keuken. Ik was (en ben) zeer tevreden over de kwaliteit van de keukens die Ikea levert. Mijn vrouw en ik hebben uren “geshopt” bij diverse keukencentra en uiteindelijk hebben we voor een Ikea keuken gekozen. Onze voorkeur ging uit naar Siemens apparatuur en het granieten aanrechtblad hebben we bij een natuursteenhandelaar gekocht. Alleen de keukenkasten met toebehoren komen bij Ikea vandaan. De Ikea verkoopster gaf aan dat de apparatuur zonder problemen in te bouwen was, alleen voor de vaatwasser waarschuwde ze dat er alleen Ikea vaatwassers geplaatst konden worden. Dit in verband met de grootte van het keukendeurtje. Ik vroeg me af of dit klopte en ben op zoek gegaan naar een oplossing.

Op het internet waren diverse mensen met hetzelfde probleem als ik. Echter niemand had de oplossing. Uren lang heb ik nagedacht en gepuzzeld, op zoek naar een oplossing. Uiteindelijk heb ik een oplossing gevonden en deze toegepast in onze eigen keuken. Ik heb in maart 2015 een Miele vaatwasser aangeschaft en deze, met de eerste versie van de “adapt-r”, ingebouwd in onze nieuwe keuken.

Adapt-r 2.0

In juli 2015 kreeg ik het idee om met mijn oplossing andere mensen te helpen. In eerste instantie heb ik de adapt-r verkocht die ik bij mijzelf in de keuken heb toegepast. Omdat deze adapt-r niet op elke vaatwasser toepasbaar was heb ik de adapt-r compleet opnieuw ontworpen. In het ontwerp is rekening gehouden met zoveel mogelijk factoren waar men tegen aan kan lopen bij verschillende keukenfronten in combinatie met de verschillende vaatwassers. De huidige adapt-r is tot stand gekomen met medewerking en input van heel veel klanten, gebruikers en installateurs. De slechte onderdelen zijn stuk voor stuk uitgefaseerd en vervangen voor een ander ontwerp/materiaal. Waar de eerste adapt-r nog door mijzelf in de garage gefabriceerd kon worden is de huidige adapt-r dusdanig complex dat er een heel machinepark benodigd is voor de fabricage. De fabricage van de onderdelen wordt daarom uitbesteedt aan diverse metaalbewerkingsbedrijven uit het hele land.
Sinds september 2016 bieden we de adapt-r aan met een beter af te stellen scharnierpunt. Het is nu nog makkelijker om de adapt-r te installeren. Naast de inbouw in Ikea keukens wordt de adapt-r tegenwoordig ook in andere keukens, waaronder Bruynzeel keukens, gebruikt.

Veranderingen 2021

  • Handleidingen: Wij vragen continu advies aan onze gebruikers en horen regelmatig tips en tricks. We horen dat de installatie handleiding niet altijd voor iedereen duidelijk is. Vanaf eind 2021 zijn er vernieuwde handleidingen beschikbaar waarin zoveel mogelijk feedback van jullie verwerkt is. Zo hebben we video’s met tips voor een aantal cruciale stappen toegevoegd. Daarnaast hebben we tekst toegevoegd om de stappen te verduidelijken. De handleidingen zijn beschikbaar in meer dan 10 verschillende talen.
  • Geluid: In sommige gevallen was er een geluid hoorbaar bij het openen en sluiten van de vaatwasser. Om dit geluid te voorkomen hebben we een aantal onderdelen aangepast zodat iedere adapt-r geruisloos is.
  • Prijs: We worden belemmerd in de ontwikkeling van de adapt-r door de prijs die wij maximaal willen vragen voor een adapt-r. We hebben daarom besloten om in plaats van 2 modellen adapt-r, 3 modellen in te voeren.  We willen graag iedereen voorzien van een passend systeem en daarom leveren vanaf 05-01-2018 een adapt-r 2.0 easy en adapt-r premium en vanaf 2021 de adapt-r PRO. De verschillen tussen deze systemen kunt u hier zien.
  • Nieuwe systemen: De adapt-r 2.0 easy is voorzien van diverse tools en mallen zodat het installeren makkelijker is, de adapt-r premium is ons “High-end” glijscharnier en is eenvoudig om te installeren. De adapt-r PRO is een verder doorontwikkelde versie die nog eenvoudiger te installeren is.
  • Gratis retourneren: vanaf 05-01-2018 kan er gratis geretourneerd worden. Je kunt hier eenvoudig je retour label aanmaken.

Waarom is er gekozen voor de naam “adapt-r”?

De naam adapt-r is bedacht door een zeer goede vriend van mij, en heeft twee betekenissen.

    1. Adapt-r staat in eerste instantie voor adapter, dit is een “verbindingsstuk tussen twee dingen die niet zomaar aan elkaar passen“.
    2. Adapt is het engelse woord voor aanpassen. –r is de wiskundige benaming van de straal of radius van een cirkel. De adapt-r veranderd de radius/draaicirkel van het keukenfront waardoor het glijmechanisme ontstaat.

Rob Tangenberg,