De vaatwasser trend

In 90% van de keukens wordt de vaatwasser op een nogal vreemde manier geplaatst. De kans is dus vrij groot dat dit ook bij jou gebeurt of gaat gebeuren. Lees daarom het volgende om deze situatie bij jou te voorkomen.

De vier grootste inbouw problemen:

  1. Optisch: Er wordt een gat in de plint onder je afwasmachine gezaagd. Geeft een lelijk uiterlijk, met name in licht gekleurde keukens.
  2. Ergonomisch: De vaatwasmachine wordt te laag, op minimum hoogte geplaatst, dit betekent elke dag te ver bukken.
  3. Optisch: Er wordt een “speciaal vaatwasserfront” geleverd. Dit front bestaat uit minimaal 2 ongelijke delen. Het onderste deel, vaak ca 10cm, “bungelt” dan onder aan het keukenfront. Op zich een goede oplossing maar het verpest, door het speciale vaatwasserfront, het lijnenspel van de keuken.
  4. Economisch: In sommige gevallen moet er een andere vaatwasmachine gekocht worden, simpelweg omdat het keukenfront te groot is voor de huidige vaatwasser.

Bovenstaande punten klinken enigszins problematisch maar er is gelukkig een oplossing voor alle bovenstaande problemen. Deze oplossing is ontstaan doordat de keukenfronten van IKEA te groot zijn om op een standaard vaatwasmachine te kunnen plaatsen. We hebben daarom de adapt-r ontwikkeld. De adapt-r is een glijscharnier die vergelijkbaar is met het sleepdeur systeem wat vaak op koelkasten wordt toegepast.
Met het adapt-r glijsysteem kunnen alle volledig geïntegreerde afwasmachines zonder bovengenoemde problemen in iedere keuken geplaatst worden. Met name bij de grotere keukens (tussen 75 en 90 cm keukenfront) zal het adapt-r een hoop frustraties schelen. 

Neem een kijkje in onze webwinkel of lees hieronder verder.

Een gat in de plint

Deze “oplossing” wordt vaak gebruikt in combinatie met een laag geplaatste vaatwasser. Om de vaatwasser volledig te kunnen openen wordt er een gat/inham uit de plint gezaagd. Het keukenfront op de vaatwasser steekt namelijk iets te ver uit waardoor deze tegen de plint “botst”. Om een botsing met bijbehorende beschadiging te voorkomen wordt er een deel uit de plint verwijderd. Hierdoor kan de vaatwasser volledig geopend worden maar ontstaat er wel een storende schaduw onder de vaatwasser. Met name als de keuken vanuit de eetkamer of woonkamer zichtbaar is geeft deze donkere vlek vaak een storend effect.

Vaatwasmachine lager plaatsen

Waar de wasmachine en droger vaak op een verhoging worden geplaatst, wordt de vaatwasser meestal veel lager geplaatst dan nodig. Let maar eens op als je een vaatwasser opent. Heel vaak zie je dan een “stuk keuken” tussen het aanrechtblad en de vaatwasser. De vaatwasser wordt op de grond geplaatst en het deel boven de vaatwasser wordt opgevuld met een stuk hout. De lage plaatsing betekent dat je dag in-dag uit, te ver bukt om de vaat in en uit de vaatwasser te halen. Er is echter een reden waarom de vaatwassers zo laag geplaatst worden. Wanneer de vaatwasser namelijk tegen het aanrechtblad wordt geplaatst zal het keukenfront aan de onderzijde te ver uitsteken. In het gunstigste geval zal het front tegen de plint botsen, dan kan de plint ingezaagd worden. In het ergste geval botst het keukenfront tegen de vaatwasser zelf. In dat geval kan de vaatwasserdeur niet meer volledig geopend worden. De onderste lade kun je dan niet uit de vaatwasser rollen om te vullen..

Keukenfront voor vaatwasmachine

In veel gevallen houdt de keukenadviseur rekening met de grootte van het keukenfront in combinatie met de grootte van de vaatwasser. Als een keuken volledig voor je op maat gemaakt wordt zal er een speciaal keukenfront voor je vaatwasser worden gemaakt. Dit keukenfront bestaat uit minimaal twee delen. Het onderste gedeelte is ca 10 cm en kan vrij scharnieren van de rest van het keukenfront. Als de vaatwasser wordt geopend zal dit onderste deel naar beneden hangen. Meestal zit dit gedeelte vast met veertjes zodat het stuk keukenfront teruggetrokken wordt als de vaatwasser wordt gesloten. Qua gebruik is dit een prima oplossing. Het nadeel van deze oplossing is dat het lijnenspel van je keuken wordt onderbroken. Veelal worden alle kast- en ladefronten dusdanig uitgekozen dat ze allemaal dezelfde stijl en vorm hebben. Dit speciale vaatwasser front onderbreekt deze stijl wat als storend kan worden ervaren.

Afwasmachine past helemaal niet in de nieuwe keuken

Het meest vervelende probleem heb je als de vaatwasser helemaal niet in de keuken past… In sommige situaties is de vaatwasser echt te klein voor het gewenste keukenfront. De vaatwasser lager plaatsen, een gat uit de plint zagen etc. is dan niet genoeg. De vaatwasser past gewoon niet. In dat geval heb je twee opties, een nieuwe passende vaatwasser kopen of de huidige vaatwasser in combinatie met adapt-r in je keuken plaatsen. Met name IKEA keukenbezitters hebben last van dit laatste probleem. Een IKEA vaatwasser is wel geschikt, hier zul je geen problemen mee hebben. Toch zijn er veel keukenbezitters die een IKEA keuken combineren met bijvoorbeeld een Siemens vaatwasser. In de meeste gevallen heb je dan een adapt-r systeem nodig.

Adapt-r, is geschikt voor alle merken

Wil je weten of jouw merk of type vaatwasser ook in een IKEA Keuken past? Wij hebben het per merk inzichtelijk gemaakt:

✓AEG ✓ Amica ✓ ASKO ✓ Atag ✓ Bauknecht ✓ Beko ✓ Bosch ✓ Candy ✓ Elektrolux ✓ Etna ✓ Grundig ✓ Indesit ✓ Inventum ✓ LG ✓ M-System ✓ Miele ✓ Pelgrim ✓ Samsung ✓Siemens ✓ Smeg ✓ Whirlpool ✓ Zanussi

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij ontwikkelden een systeem (onder naam adapt-r) waarmee het mogelijk is om grotere fronten dan de standaard maten op jou vaatwasmachine te plaatsen. In de basis werken wij met drie varianten:

Vragen

Heb je nog vragen? Stel je vraag via onze online vraag en antwoord pagina.