Bosch vaatwassers inbouwen

Hoe bouw je jouw Bosch vaatwasser in een IKEA keuken? Dat hangt af van wat voor model en type vaatwasser je hebt. Is jouw vaatwasser 45 of 60 cm breed? We hebben voor beide breedtes een oplossing. Zolang de Bosch vaatwasser volledig geïntegreerd is past hij met een adapt-r in een Ikea keuken. Normaal gesproken heb je een probleem als je een IKEA keukenfront direct op je vaatwasser monteert. De deur opent of sluit dan namelijk niet volledig. Als je toch een Bosch vaatwasser in jouw IKEA keuken wilt dan heb je een adapt-r systeem nodig.

Glijsysteem

De adapt-r is een glijsysteem die vergelijkbaar is met sommige koelkast deuren. Het systeem wordt tussen de vaatwasserdeur en het keukenfront geplaatst en zorgt ervoor dat het keukenfront omhoog schuift als de deur wordt geopend. Als je de deur sluit zal het systeem het keukenfront terug laten glijden. Mogelijk ken je dit systeem van de vele koelkasten die hier gebruik van maken. Echter wordt het bij koelkasten “sleepdeur systeem” genoemd. Wij hebben dit systeem aangepast en geschikt gemaakt voor het gebruik op vaatwassers.

Welke Bosch vaatwasser is geschikt voor een IKEA keuken?

In principe kunnen we deze vraag heel kort beantwoorden. Semi geïntegreerde vaatwassers zijn in principe niet geschikt om in een IKEA keuken te plaatsen. Volledig geïntegreerde vaatwassers zijn wel geschikt. Hoe kun je zien of een Bosch vaatwasmachine semi geïntegreerd is of volledig geïntegreerd? Een semi geintegreerde vaatwasmachine heeft de bediendelen aan de voorzijde van de vaatwasserdeur en een volledig geintegreerde machine heeft het bediendeel aan de bovenzijde van de vaatwasserdeur.

Semi geïntegreerd Volledig geïntegreerd Volledig geïntegreerd met Metod front
Semi geintegreerde vaatwasser Ikea keuken
Niet geschikt Geschikt Geschikt

 

Typenummers

Ook kun je aan de typenummers zien of een Bosch vaatwasser geschikt is om in een IKEA keuken te plaatsen. Alle typenummers van Bosch vaatwassers beginnen met een 3 letterige code. Het typenummer van de volledig geïntegreerde vaatwasser die we hier boven laten zien is SMV68IX01N. De eerste 3 letters, SMV, betekenen dat je vaatwasser in combinatie met adapt-r geschikt is om in een Metod keuken te plaatsen.

Het semi geïntegreerde model in ons voorbeeld heeft het volgende typenummer: SMI45IS04E. In principe kun je de code weer vergeten. Als je de letters SMI ziet dan kun je deze vaatwasser niet in een IKEA keuken plaatsen.

Hier onder heb ik een overzicht voor je gemaakt met verschillende typenummers. Achter de typenummers staat of deze vaatwasser of deze serie geschikt is of niet. Tip: zoek met CTRL+F naar jouw typenummer.

Geschikte volledig integreerbare Bosch vaatwassers

SME vaatwassers zoals de SME68TX06E Serie 6 zijn geschikt om met de adapt-r Premium in te bouwen. De reden dat deze alleen met de Premium adapt-r ingebouwd kan worden is doordat deze vaatwassers voorzien zijn van een ingebouwd Varioscharnier. Door de twee afzonderlijke delen wordt het glijsysteem instabiel. Doordat de adapt-r Premium plaat één massieve plaat is zorgt deze voor een stevig eindresultaat.

SBV vaatwassers zoals de SBV88PX16N zijn geschikt voor het plaatsen in een IKEA keuken met behulp van zowel een adapt-r Easy als een adapt-r Premium.

SMV vaatwassers zoals de SMV46CX05N, de “beste koop” afwasmachine volgens de consumentenbond, zijn geschikt om met zowel de Premium als met de Easy adapt-r in te bouwen.

SMA vaatwassers zoals de SMA68TX02N zijn geschikt om met adapt-r Premium en Easy in een Ikea keuken te plaatsen.

SBE vaatwassers zoals de SBE68TX06E zijn geschikt om met de adapt-r Premium in een IKEA Metod keuken te plaatsen.

SBA vaatwassers zoals de SBA88TD16E zijn geschikt voor zowel de Premium als de Easy adapt-r. In combinatie met de adapt-r kun je deze vaatwassers in een IKEA keuken plaatsen.

SPV vaatwassers zoals de SPV25CX03E zijn alleen met de adapt-r Premium45 en adapt-r Easy in te bouwen. De SPV vaatwassers zijn allemaal 45 cm breed.

Niet geschikt

Niet geschikte vaatwassers zijn onder andere de SMU vaatwassers. Dit zijn vrijstaande onderbouw vaatwassers. Hier kan geen IKEA front op gemonteerd worden.

Ook is de eerder genoemde SMI vaatwasser, zoals de SMI88TS46E niet geschikt. De SMI88TS46E is als beste getest door de consumentenbond maar als je deze in een IKEA keuken wilt plaatsen heb je helaas een probleem.

Een Bosch SMD vaatwasser is niet geschikt om een Ikea front op te plaatsen.

SPI vaatwassers zoals de SPI25CS03E Serie 2 zijn niet geschikt om met een adapt-r in een IKEA keuken te plaatsen.

SCE vaatwassers zijn vrijstaande vaatwassers en hier passen ook geen IKEA frontjes op. Afhankelijk van de afmetingen passen deze vaatwasmachines wel in een IKEA keuken.

SKE vaatwasser passen mogelijk in een IKEA keuken, ze passen in een oven vak. Het is niet mogelijk om hier een keukenfront op te monteren.

Standaard Bosch

Bosch heeft een klein aantal vaatwassers in het assortiment die zonder aanpassing in een IKEA keuken passen. Deze vaatwassers beginnen met SME of SBE. Let wel op dat niet alle SME en SBE vaatwassers ook per definitie geschikt zijn om een 80cm hoog front te kunnen openen. Deze vaatwassers zijn voorzien van een ingebouwd varioscharnier. Je moet bij deze vaatwassers wel op de plinthoogte onder de vaatwasser letten. Het kan namelijk zijn dat het keukenfront tegen deze plint aan komt waardoor de vaatwasserdeur niet volledig wil openen. Je zult dan een stuk uit de plint moeten zagen wat optisch een verstoring geeft in het uiterlijk van je keuken. Verder zijn deze vaatwassers dus volledig geschikt om in een IKEA Metod keuken te plaatsen. Bij het gebruik van de adapt-r hoef je nooit een gat in de plint te zagen en kan de vaatwasser altijd op de normale hoogte geplaatst worden.

Adapt-r, voor alle merken vaatwassers

Wil je weten of jouw merk of type vaatwasser ook in een IKEA Keuken past? Wij hebben het per merk inzichtelijk gemaakt:

✓ AEG ✓ Amica ✓ ASKO ✓ ATAG ✓ Bauknecht ✓ Beko ✓ Bosch ✓ Candy ✓ Elektrolux ✓ Etna ✓ Grundig ✓ Indesit ✓ Inventum ✓ LG ✓ M-System ✓ Miele ✓ Pelgrim ✓ Samsung ✓Siemens ✓ Smeg ✓ Whirlpool ✓ Zanussi

De adapt-r biedt je een vrije keuze

Dankzij de adapt-r ben je niet langer verplicht om een XXL vaatwasser (hoogte 86.5 – 92.5 cm) of een speciale IKEA vaatwasser voor je METOD keuken te kopen. Je kunt ook kiezen voor een standaard model vaatwasser (hoogte 80 – 86.5 cm) van Bosch. Deze modellen zijn een stuk goedkoper in aanschaf en hebben een lager water- en energieverbruik. Kies voor de adapt-r 2.0 Basic, adapt-r 2.0 Easy of adapt-r Premium en ervaar het voordeel van een Bauknecht vaatwasser in je IKEA keuken.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij ontwikkelden een systeem (onder naam adapt-r) waarmee het mogelijk is om je vaatwasser in een Ikea keuken te plaatsen. In basis werken wij met drie varianten:

Vragen

Heb je nog vragen? Stel je vraag via onze handige chat functie of via online vraag en antwoord pagina.