Foto installatiehandleiding adapt-r

Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken is de adapt-r ontwikkeld. Deze adapt-r is een verbeterde versie van de originele adapt-r welke volledig gericht is op gemak en snelheid van installatie.

Heb je de adapt-r Premium nog niet? Koop hem hier!

1. Vaatwasser positioneren

Stap 1.1:
Zet de vaatwasser op de plek en zorg dat deze aan de bovenzijde aansluit met het aanrechtblad. In veel gevallen is de vaatwasser te klein om het aanrechtblad aan te kunnen raken. Als dit bij jou het geval is zet je de vaatwasser op een verhoging. Je kunt hiervoor hout, steen of iets anders wat stevig is gebruiken. Op de foto is te zien dat de vaatwasser op blokken hout is geplaatst.

Stap 1.2:
Het adapt-r systeem is 19mm dik, hierdoor moet de vaatwasser 19mm naar achteren geplaatst worden. Je kunt hiervoor het meegeleverde kunststof hulpstuk gebruiken. Uiteraard kan de 19mm ook gewoon met een rolmaat of schuifmaat opgemeten worden. Meet de 19mm aan de bovenzijde van de vaatwasser deur.

2. Plaatsen draaipunt

Stap 2.1:
Met behulp van het kunststof hulpmiddel kan de hoogte van het scharnier bepaald worden. In 95% van de gevallen is de positie, zoals je op de foto ziet, de juiste positie. Daarom beginnen we ook met deze positie.

Stap 2.2:
Plak het kunststof hulpstuk met schilderstape, strak in de hoek van het keukenkastje. Zowel de voorkant als onderkant van het hulpstuk moeten gelijk staan met de voorkant en onderkant van het keukenkastje.

Stap 2.3:
Plaats het aluminium onderdeel in de uitsparing van het kunststof hulpstuk en plak ook deze tijdelijk vast met schilderstape.

Stap 2.4:
Open nu de vaatwasser deur totdat de deur volledig is geopend. In 95% van de gevallen zal de vaatwasser deur het aluminium onderdeel niet raken. Als de vaatwasser deur het onderdeel niet raakt dan is dit de juiste positie om het vast te schroeven. Dit is positie H, deze positie heb je nu nog niet nodig maar vind je bij stap 4.3 terug. Je kunt vervolgens verder gaan met stap 2.5. Raakt de vaatwasser deur het onderdeel wel? Dan ga je verder met stap 2.4.1.

Stap 2.4.1:
Als jouw vaatwasser deur het aluminium onderdeel wel raakt, in volledig geopende positie, dan moet het aluminium onderdeel lager geplaatst worden. Gebruik hiervoor wederom het kunststof hulpstuk. Laat het hulpstuk zakken totdat de gegraveerde lijn gelijk is met de onderkant van het keukenkastje. Plaats en plak het aluminium onderdeel op het kunststof hulpstuk en test wederom of de vaatwasser deur het aluminium onderdeel raakt. Als de deur het onderdeel niet raakt schroef je het onderdeel vast op deze positie. Dit is positie L, deze positie heb je nu nog niet nodig maar vind je bij stap 4.3 terug.

Stap 2.5:
Schroef het aluminium onderdeel aan de andere kant op dezelfde positie (resp. H of L) vast.

Stap 2.6:
Verwijder de schilderstape.

Stap 2.7:
Herhaal stap 2.1 tot en met 2.6 ook voor de rechterzijde.

3. Montage adapt-r aan vaatwasser

Stap 3.1:
Steek het uitstekende “lipje” van onderdeel A door het gat van onderdeel B.

Stap 3.2:
Doe de M5x20 schroef door het gat in onderdeel A.

Stap 3.3:
Schroef de zelf borgende moer vast.
Herhaal stap 3.1 tot en met 3.3 ook voor de linkerzijde.

Stap 3.4:
Schuif het onderdeel zoals je in stap 3.1-3.3 hebt gemaakt over de vaatwasser deur. Het onderdeel begrensd zichzelf aan de
bovenzijde. Laat het zakken totdat hij niet verder naar beneden wil.

Stap 3.5:
Draai nu de M4 schroeven aan zodat het geheel op de vaatwasser deur geklemd wordt. Let daarbij op dat de clips
(onderdeel B en C) met de zijkanten goed blijven aansluiten op de vaatwasser deur. Draai de schroeven aan totdat
onderdeel B en C licht beginnen te vervormen. Onderdeel A wordt dan strak tegen de vaatwasser deur geklemd.

Let op! Als je de schroeven te hard aandraait zullen onderdeel B en C vervormen, zoals je ziet in de afbeelding met het rode
kruis. In dit geval draai je de schroeven iets terug.

Stap 3.6:
Het geheel hoort er nu uit te zien zoals op de afbeelding.

4. Monteren onderdelen aan keukenfront

Stap 4.1:
Plaats het grote papieren vel op het keukenfront. De hoeken moeten ongeveer gelijkliggen met de hoeken van het
keukenfront. Het is niet erg als hier één of twee millimeter verschil in zit maar werk zo nauwkeurig mogelijk.

Stap 4.2:
Plaats de onderdelen op de positie zoals aangegeven op het papieren vel, en schroef de onderdelen vast. De scharnierpunten in stap 4.3 hebben een aantal gaten maar hoeven slechts met 2 schroeven vastgezet te worden. Gebruik de gaten zoals afgebeeld. Zit er op deze positie een (scharnier)gat in je front, gebruik dan een ander gat om het onderdeel vast te schroeven.

Stap 4.3:
Voor de scharnierpunten gebruik je de positie H of L zoals je in stap 2.4 hebt uitgemeten. Schroef de scharnierpunten vast op respectievelijk positie H of L.
De twee middelste onderdelen, de 60 cm lange aluminium strips, heb je alleen nodig als je deurtje uit meerdere fronten bestaat. Bestaat jouw deurtje uit 1 geheel, ga dan verder met stap 5. Wil je meerdere ladefronten (bijvoorbeeld 2x 40x60cm fronten) voor je vaatwasser installeren? Ga dan verder met stap 4.4.

Stap 4.4
Meerdere ladefronten installeren is geen enkel probleem. De verschillende fronten moeten alleen wel aan elkaar verbonden worden. Dit kan gedaan worden met de twee 60cm lange aluminium profielen. Deze profielen zijn niet voorzien van gaten om te voorkomen dat de schroeven er bij sommige fronten aan de voorkant doorheen komen. De gaten voor jouw situatie moet je zelf boren op de positie zoals aangegeven op het papieren vel. Gebruik een 4 of 5mm boortje.
Bestaat jouw front uit 2 delen? Gebruik dan de gaten zoals aangegeven bij “X”.
Bestaat jouw front uit 3 delen? Gebruik dan de gaten zoals aangegeven bij “X+Y”.
Schroef vervolgens de aluminium strips vast op het front

5. Monteren front

De onderdelen zijn nu op de juiste posities geschroefd. Het papieren vel kan blijven zitten maar kan ook verwijderd worden. In ons geval verwijderen wij het papieren vel. Hiervoor draaien we alle schroeven van de onderdelen weer los. Als de schroeven er uit zijn kan het papieren vel eenvoudig verwijderd worden.

Stap 5.1:
Schroef de korte aluminium profielen met 1 schroef vast, namelijk de onderste. Op deze manier kan het profiel bewegen waardoor we hem straks eenvoudig aan de vaatwasser deur kunnen koppelen.

Stap 5.2:
!!! Schroef vervolgens 1 scharnierpunt weer vast maar laat ook 1 scharnierpunt los.

Stap 5.3:
Schuif het keukenfront met het scharnierpunt over het draaipunt.

Stap 5.4:
Schuif vervolgens het losse scharnierpunt over het draaipunt.

Stap 5.5:
Schroef dit scharnierpunt vast aan het keukenfront. Het keukenfront hangt nu in de onderste scharnieren.

6. Afstellen en uitlijnen keukenfront

Stap 6.1:
Plaats het zwarte busje, de ring en de moer over de as van het draaipunt. Doe dit aan de linker- en rechterzijde. Met deze onderdelen kan de breedte uitgelijnd worden.

Stap 6.2:
Draai de moer (nr.1 op afbeelding) aan één zijde aan totdat de uitlijning van het keukenfront naar wens is. Draai vervolgens de moer aan de andere zijde aan totdat er geen speling meer is naar links en rechts. Draai de moeren niet te strak, dan beweegt alles minder soepel.

Stap 6.3:
Door aan de inbusschroef (nr. 2 op afbeelding) te draaien kan de hoogte ingesteld worden. Als de gewenste afstelling is bereikt kan de borgschroef (nr. 3 op afbeelding) ingedraaid worden zodat alles permanent op deze afstelling blijft staan.

7. Assemblage keukenfront

Stap 7.1:
Schuif de twee witte Nylon buisjes over de M5x20 schroeven op de vaatwasser deur.

Stap 7.2:
Open de vaatwasser deur en til het keukenfront omhoog.

Stap 7.3:
Schuif de aluminium profielen om de Nylon buisjes. Het keukenfront hangt nu aan de vaatwasser deur.

Stap 7.4:
Schroef de bovenste schroef van de aluminium profielen vast.

Stap 7.5:
Voeg een beetje olie/smeermiddel toe om de Nylon buisjes soepel door het aluminium te laten glijden.

Stap 7.6:
Het eindresultaat ziet er zo uit. De adapt-r PRO is geïnstalleerd.

Heb je de adapt-r Premium nog niet?
Koop hem hier!